| 8 comments ]


Assalamualaikum...

Its been few days since the last time I updated this blog...

so hari ni nak kongsi dengan korang, my dearest blog readers tentang 4 sifat hati....

Menurut Imam Ghazali...4 sifat hati yang boleh dikaji...yang boleh jadi terperi atau terkeji...

  1. sifat BUAS
  2. sifat BINATANG
  3. sifat SYAITAN
  4. sifat TUHAN
So dalam blogpost hari ni saya nk elaborate point yang pertama je..sebabnya... lepas baca fakta- fakta ni dekat dalam buku Dr. Danial Zainal Abidin (ye...nma beliau sama dengan saye... cume takde Hariz ja depan Danial tu...bapak kami pon same nama...)
**tajuk buku: 7 Formula Individu Cemerlang**

Pasal point yang pertama...sifat hati...BUAS..
kenapa saya pilih nk terang pasal sifat buas ni?? sebab kesan dan implikasinya tentang seorang individu yang dulunya dekat dengan saya...tapi kerana terbitnya sifat ini dalam hatinya...urm...

Menurut Imam Ghazali...apabila hati dikuasai sifat MARAH...ia melahirkan sifat BUAS seumpama binatang buas. Pada masa itu, lahir sifat suka bermusuhan, bersengketa, menyerang dan memaki hamun. Dan I had experienced most of the impacts sifat-sifat yang dinyatakan. Dekat USM ni, buat pertama kalinya saya pernah diMAKI HAMUN, saya pernah disengketakan dan saya pernah dan selalu diserang...

Ya...saya mengaku, saya memang seorang manusia yang sangat-sangat tak perfect..saya mencuba sehabis baik untuk menjadi yang terbaik...membantu orang sekeliling saya...tapi...

Tapi blogpost ini bukan untuk cerita tentang experience hitam saya...tapi untuk bagitau my dear blogreaders...kita ni hamba Allah..bukan TUHAN..kita kena akui kita buat silap...bukannya EGO dan memalingkan kesilapan kepada orang lain...dan memutuskan silaturrahim...

Trough this post jugak..saya nak tanya korang sume perihal facebook...
korang rasa this facebook is more beneficial or just a waste of time...?
sebabnya..setiap hari mesti ada yang sahabat-sahabat facebook yang memaki hamun sahabat yang lain...
ada yang menabur fitnah secara terang-terangan...
ada yang even bergaduh, berbalas comment berbaur perlian, makian secara online!!!
so...korang rasa facebook ni releven ka???

tapi for those yang menggunakan fb ni secara berhemah...Alhamdulillah...fb dijadikan medium dakwah..eratkan silaturrahim...bukannya sebagai RACUN perosak hati-hati yang dulunya mulia...

wahai blogreaders yang disayangi...
saya tak tau kenapa setiap kali saya berkongsi dekat blog ni jiwa saya semakin ok..tak serabut sangat...maybe saya dah kurang teman berbual???
urmm...tak jugak..cuma masa dan tempatnya selalu tak kena...
jadi just bare with my blogpost ek...huhu

slipOFtongue:: teringin sangat...urm...rasa...urm...takpelah... lain kali saya bagitau k??? LOVE ALLAH;}...to kama plak...thanx ek awak...selalu amek berat^^,

8 comments

cik shazida said... @ January 5, 2011 at 9:13 PM

*sentap dgn sifat marah tuh*
hahaha... kene ubah nih jadik azam taun baru..

btw.. sian ko weyh. kene ubah setting semata2 aku nak komen nih. hahahah ;p

DanyRiz is just a label...Danial Hariz is the sacred name said... @ January 5, 2011 at 10:06 PM

weyh...demi ko segalenye bleh....chewwaahhh...

tengs tau sebb amek berat...nnti kiter gi jalan2 yek...ajak la sye kalau meronggek yek..huhu

weeee....

zepa said... @ January 5, 2011 at 10:08 PM

huu...

DanyRiz is just a label...Danial Hariz is the sacred name said... @ January 5, 2011 at 10:11 PM

wow...apez pon bace blog aku.....
***malu ahhh...takleh nk kutuk ko kat belog ni...
hahahahah......

btw...muke ko ade aku tempek kat belog ni tau...jgn marah naaa...

Syahmi said... @ January 5, 2011 at 11:04 PM

nice points. kena bijak gunakan khidmat awam kan? sebab banyak orang yang membaca, banyak juga hati yang perlu dijaga.

senyum sokmo :-)

zepas said... @ January 5, 2011 at 11:05 PM

ak bese2 je bru...hehe
memg mantap r dan tazkirah ko....

i.k.a.e.s.k.e.y said... @ January 6, 2011 at 6:18 PM

oke..agreed dgn kata2 kamu....sumtime ade gak trase nk luah prasaan kt fbuk dgn harapan ade 'org' yg akn tesedar..cumenye..perlu la beragak spye tade yg terase hati...kn dany kan..^^

DanyRiz is just a label...Danial Hariz is the sacred name said... @ January 6, 2011 at 10:41 PM

syahmi~~~yek2...huhu..lama tak dengar citer..ingat nk jumpa...

ika~~~kite punye pikiran serupe....weee.....

Post a Comment

Love Is In The Air

Written and art by Dany Riz. Powered by Blogger.

Joined Me, If You Love Me